neděle 18. prosince 2016

Pravé vanilkové rohlíčky, aneb tradiční vánoční láska

Vanilkové rohlíčky. Klasika, která prostě mezi vánočním cukrovím nesmí chybět. Co si budeme povídat, dnešek je skoro poslední možný den, kdy je péct. Ideální je dělat je tak čtrnáct dní před Vánocemi, aby se tak ideálně rozpadaly na jazyku, ale i ten týden se dá. 

A pokud je už nestíháte, nevadí. Minimálně se vám tento recept bude hodit jako tip na příště ;-)



Co budeme potřebovat:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mandlí (buď mleté, nebo si je nameleme)
  • 50 g moučkového cukru 
  • 200 g másla 
  • 2 žloutky 
  • moučkový cukr a sáček vanilkového cukru na obalení hotových rohlíčků

Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku a cukr, aby se nám v těstě nedělaly hrudky.

2. V mixéru na jemno rozmixujeme mandle (případně koupíme už namleté) a přidáme k mouce a cukru.

3. Do mísy přidáme i na kostky nakrájené změklé máslo a dva žloutky.

4. Rukama vše hněteme dohromady. Ze začátku to dělá trochu neplechu a vypadá to, že se těsto nechce povést. Nebojte se však vlka nic, ono to za chvilku půjde ;-)

5. Jakmile se začne těsto spojovat, vyndáme si ho na vál a dopracujeme si ho už venku z mísy.

6. Ideálně přes noc necháme odpočinout v lednici. Pokud celou noc nemáme, stačí i dvě hodiny.

7. A pak už tvarujeme a na vymazaný plech či pečící papír skládáme krásné rohlíčky. Je potřeba, aby byly aspoň velikostně podobné, aby se rovnoměrně propekly.

8. Pečeme na 180°C 6-8 minut, dokud nezrůžoví.

9. Po vyndání z trouby je necháme lehce vychladnout, ale ne úplně, a obalujeme je v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. A než je uložíme do krabice, necháme je ještě dochladnout (a udržíme se neužírat...)

Krásné Vánoce!

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat