pondělí 10. března 2014

Pastýřský koláč, aneb Pohlreich u mě v kuchyni

A máme tu další díl "pečení trochu jinak", aneb opět jsem vařila. Tedy pekla, ale něco jiného než buchty, dorty či muffiny... 

Na tento recept jsem přišla náhodou - byl před poměrně dlouhou dobou v InterSparu na kartičce jako tip od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, jak uvařit levně po dva lidi. Nedávno jsem si dělala pořádek v receptech a znovu jsem ho objevila. A tak proč ne, řekla jsem si, klidně ho zkusím...



A dopadlo to na výbornou. Pochutnali jsme si s Danem oba, je to relativně nenáročné a ani nejsou potřeba nějaké extra suroviny. Takže pro mě ideální oběd...


Co budeme potřebovat:

(recept je pro 2 osoby/4 osoby)
  • 1 mrkev / 2 mrkve
  • 1 cibule / 2 cibule 
  • 300 g brambor / 500g brambor  
  • 300 g mletého hovězí masa / 500g mletého masa
  • 2 lžíce másla / 3-4 lžíce másla
  • 1-2 lžíce čerstvého tymián (ale může být i sušený) 
  • 1 plechovka krájených rajčat
  •  1/2 hrnku mléka 
  • 20 g parmezánu / 40g parmezánu nebo jiného podobného sýra
  • olej



Postup:

1. Nadrobno si nakrájíme cibuli a nahrubo nastrouháme mrkev. V kastrole rozehřejeme olej, přidáme cibuli a osmažíme ji do lehkého zezlátnutí, asi 7 minut. 




2. Do kastrolu přidáme maso a dál smažíme, dokud maso nezhnědne a nebude sypké. Přisypeme mrkev a tymián. Směs osolíme a opepříme a zalijeme krájenými rajčaty. Přiklopíme pokličkou a dusíme při mírné teplotě asi 20 minut.



3. Mezitím si oloupeme brambory a uvaříme je v osolené vodě do měkka. Já je vždy pokrájím na kostičky a pak dávám vařit, jsou pak rychleji hotové.

4. Vodu slijeme, k bramborám přidáme máslo a "rozžďoucháme" je. Zalijeme ohřátým mlékem a vymícháme hladkou kaši. Je lepší dát méně mléka a pak případně dolít než mít kaši moc tekutou. Můžeme použít i ruční mixér. Do kaše vmícháme nastrouhaný parmazán. Pokud na něj zapomenete, dá se nasypat i navrch.


5. Troubu si necháme předehřát na 190°C. Zapékací mísu vytřeme máslem a na dno rozprostřeme podušené maso. Na maso pak navršíme bramborovou kaši.

6. Vidličkou kaši urovnáme. Podle originálního receptu vidličkou vytvoříme ozdobné špičky. To mě ale nešlo, tak jsem ji jen tak "načechrala".


7. Kaši poklademe kousky zbylého másla, posypeme ještě troškou tymiánu a vložíme péct do trouby asi na 50 minut, nebo dokud špičky kaše nezezlátnou.



No a je to strašně dobré, co si budeme povídat... :-)



TIP: Na půl kila masa bychom teoreticky mohli dát i dvě plechovky rajčat. Mě se ale osvědčilo zůstat u jedné. Není to totiž pak tolik tekuté, jako když je 300g masa a jedna plechovka. Rajčata tam sice nejsou tolik cítit, i tak je to ale výborné.

Vyzkoušíte pastýřský koláč? Dejte mi dyžtak vědět, jak vám chutnal!

Dobrou chuť!

Lucie

1 komentář: