pátek 31. května 2013

Zapečená řepa a mrkev s balkánským sýrem

Mám dojem, že tento recept má základ u slavného kuchaře Jamieho Olivera. Našla jsem množství lehce změněných variant a já si z nich pak udělala mě vyhovující dlabanec. Jaj, to zní jak z Mimibazaru (zasvěcení vědí, nezasvěcení můžou kouknout na Peklo na talíři o Mimibazaru, typická mluva je tam dobře zmíněna), ale co nadělám. Jinak to říct snad ani nejde.



Píšu dlabanec, protože je to vážně moc dobré. Normálně řepu nemusím a z vařené či dušené mrkve mi je nevolno, ale takhle upravené jsou obě naprosto skvělé. Je to také trochu jiný recept, než sem dávám běžně, ale o tohle jsem se prostě nemohla nepodělit.

Navíc to zachutnalo i sestře (ahoj Kačo!), které jsem toto naservírovala, když přijela do Brna na přijímačky. A i mamina, na kterou to pak ségra aplikovala, si pošmákla. Lépe řečeno ještě ten večer, co ségra odjela domů, jsem měla naléhavý telefon, ať jí nadiktuju recept, že si to doma hrozně vychvaluje a mamka to hned musí zkusit...



Co budeme potřebovat:
  • 1/2kg červené řepy
  • 1/2kg mrkve
  • 2x 3 lžíce olivového oleje
  • 2x 3 lžíce balzamikového či jablečného octa
  • paličku česneku
  • balkánský sýr (větší balení)
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • alobal

Postup:
1. Nakrájíme na kostičky řepu (případně mrkev, ale nesmícháváme) a dáme do misky.



2. Přidáme olivový olej, ocet. Osolíme, opepříme a podle chuti dodáme majoránku.

3. Oloupeme a na větší kousky nakrájíme i stroužky z půl paličky česneku (případně 1/4 u většího česneku), přidáme ke směsi.



4. Pořádně promícháme, aby se každá kostička obalila kyselinkou, olejem i kořením.

5. Já jsem si pekáček vystlala alobalem, ale možná je to úplně zbytečné. Asi to nechám na Vás. Důležité ale je, aby pak zelenina byla při pečení zakrytá - takže buď zapékací mísu s víkem, nebo holt udělat alobalovou kapsu.

6. Řepu (případně mrkev) vysypeme na polovinu pekáče a zalijeme zbytkem octa a oleje z misky.



7. To samé uděláme s druhou zeleninou - tedy od bodu 1. až do bodu 5.

8. Řepu s mrkví nesmícháváme ani v pekáči, jen je rovnoměrně rozložíme.

9. Dáme péct do trouby při teplotě 200°C na 1-1,5 hodiny. Záleží na výkonu trouby, já je tam měla tu hodinu a půl. Mezi tím si nakrájíme balkánský sýr.



10. Průběžně kontrolujeme a ochutnáváme. Když už je zelenina změklá, posypeme ji nakrájeným balkánským sýrem a dáme ještě na 15 minut zapéct.



11. Doporučuji podávat teplé, ale výborná je zelenina i zastudena.

Máte rádi červenou řepu? Na jaké recepty ji používáte? A jak vám chutnala zapečená s mrkví a česnekem?

Dobrou chuť!

Lucie

3 komentáře:

  1. Ahoj Lucko, skusala som piect...moja rura je evidentne este horsia - trvalo to viac ako dve hodiny na 200 st. Nakoniec som nepridala balk. Syr ale cottage a bolo to vynikajuce ! Dakujem za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Lucko, skusala som piect...moja rura je evidentne este horsia - trvalo to viac ako dve hodiny na 200 st. Nakoniec som nepridala balk. Syr ale cottage a bolo to vynikajuce ! Dakujem za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, cottage je taky dobrý nápad. Příště zkusím :-) Jsem ráda, že chutnalo!

      Vymazat