pondělí 2. ledna 2017

Tradiční karlovarské rohlíky z "Kouzla"

K Vánocům před dvěma lety jsem od EX dostala kuchařky. Dvě. Jeho jedinou záchranou tehdy bylo, že to jsou kuchařky od Romana Vaňka. Kdo nezná, podívá se na Peklo na talíři. Nu, a ještě ten večer jsem je obě stihla prolistovat. 

Netrvalo dlouho a první recept z Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, aneb, Dědictví našich babiček jsem se jala vyzkoušet. A co jiného na snídani, než karlovarské rohlíky. Navíc se ukázalo, že jsou extrémně jednoduché, takže plusový bod navíc. (A to nemluvím o té lahodné chuti...)




Co budeme potřebovat:
  • 500g hladké mouky
  • 25g droždí
  • 90g másla
  • 8g cukru
  • 8g soli
  • 235ml vody
  • rostlinný olej na potření (NE olivový)



Postup:

1. Do misky si nalijeme vlažnou vodu a přidáme mouku, sůl, cukr, nalámené droždí a máslo a vypracujeme hladké těsto. Pokud máte robota, budete to mít výrazně jednodušší - nejtěžší práci udělá na vás. Pokud ale (jako já) oplýváte jen svýma rukama, připravte se na lehkou posilku. Takové zadělávání na rohlíky je výživnější než kdejaké cvičení.


2. Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a vypracujeme z nich bochánky. Ty zlehka posypeme moukou, přikryjeme utěrkou či potravinářskou fólií, aby neoschly, a necháme hodinu zrát.








3. Každý bochánek vyválíme do kruhu o tloušťce cca 4mm a rozřežeme je na 6 stejných trojúhelníků. 




4. Trojúhelníky následně stočíme směrem od širší části směrem ke špičce, kterou lehce zatlačíme prstem, aby se od rohlíku neodchlipovala.




5. Rohlíky ohneme, ze zadní strany každý 6x nařízneme (do cca 1/3 rohlíku) a přesuneme na plech, kde je ještě 40 minut necháme kynout. Troubu si zatím vyhřejeme na 230°C. 



6. Rohlíky potřeme olejem - kvalitním, ale ne olivovým (je příliš výrazný). Na stěny trouby nastříkáme rozprašovačem vodu, měl by se vytvořit oblak páry. Ihned do ní vložíme plech s rohlíky, troubu zavřeme a teplotu stáhneme na 200°C. Pečeme 15 minut - po celou dobu neotvíráme troubu, nepřipařujeme, necháme tak, jak je (pára z trouby nesmí odejít).




Po vyndání rohlíků z trouby se pokuste nespálit si pusu, až je do sebe budete házet ještě žhavé. Tak moc dobré jsou...



Dobrou chuť!
Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat