úterý 27. ledna 2015

Domácí chléb v troubě bez živeného kvásku

Co si budeme povídat, domácí chleba je vždycky tak dobrý, jak si ho uděláte. Žádná nafouknutá hmota, ošizené ingredience, nekvalitní přísady. Přesně víte, co jíte, a o to víc chutná.

Pokud máte pekárnu, je to skoro bez práce. Pokud ji ale nemáte, dá se vystačit i s obyčejnou troubou a trpělivostí. Tenhle chleba totiž kyne tři hodiny. Než si na něm pochutnáte, zabere to půl odpoledne. Pak ho ale "sprásknete" půl bochníku, ani nemrknete.


Zrovna jako můj drahý. To jsem takhle večer dopekla chleba a šla spát. Ve tři ráno se probudím, postel vedle mě prázdná a Dan sedí v kuchyni u stolu a pracuje. Na tom by nebylo nic divného, kdyby půl bochníku nebylo pryč. Prý si ale ukrojil jen kousek. Malinký. Jenom sedmkrát za sebou... :-)

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky 
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1/2 kostky droždí
  • hrst semínek dýňová, slunečnicová, sazamová, lněná atd.)
  • hrst vloček
  • koření dle chuti.


Postup:
1. Do mísy nasypeme hladkou a žitnou mouku, sůl, kmín, semínka, vločky a případně cca lžičku až dvě koření dle chuti. Já dávám bazalku (protože ji prostě miluju), ale určitě jde dát i sušená pažitka, oregáno, záleží na vaší chuti. Promícháme.


2. Droždí rozkvedláma v hrnku a půl vlažné vody a smícháme se suchou směsí. Je to taková ne moc vzhledná tužší kaše. Toho se nebojte. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. 


3. Po dvou hodinách těsto přemícháme a necháme ještě asi hodinu ještě kynout.


4. Do trouby vložíme pečící nádobu (skleněný pekáč s víkem, litinovou mísu, keramickou mísu nejlépe s víkem) a rozpálíme ji na 250 stupňů. Pečící nádobu necháme v troubě čtvrt hodiny rozpálit.

5. Po čtvrt hodině horkou nádobu vyjmeme a těsto do ní vyklopíme. V žádném případě nevymazávat. Kdo má rád moučnější chleba, může dno nádoby posypat moukou. Zakryjeme víkem (pokud nemáte stačí i alobal) a pečeme 30 - 40 minut při 250 stupních. 


6. Po 30 - 40 minutách  nádobu odkryjeme a dopečeme ještě 15 minut při 220 stupních.


A to je celé kouzlo. Chléb je skutečně velmi chutný a zabalený v utěrce vydrží skoro týden stále poživatelný.

Máte nějaký osvědčený recept na chleba v troubě?

Dobrou chuť!

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat