středa 10. září 2014

Pravé italské tiramisu

Co bych to byla za dortíkomilku, kdybych si nedělala vlastní tiramisu? Jednoduše bych neexistovala. A o to zoufalejší bych byla, kdybych to tiramisu nedělala pořádně, ale šidila ingredience. (Třeba pomazánkovým máslem, že...Bleh!) Takže ne, u nás se tahle italská lahoda dělá pěkně z mascarpone a amareta. 


Receptů jsem prolezla hodně, dá se jich najít s drobnými obměnami spousta. Porovnávala jsem je, vzájemně vylučovala, až skončila u následující klasiky. Jen s upraveným množstvím cukru (a i tak je to sladké až až). A musím říct, že je prostě skvělá - výrazná, ale zároveň lahodná, nadýchaná a báječně vláčná. Prostě absolutní pohlazení k nedělní kávičce na balkóně...

Btw., slovo dortíkokomilka nejspíš neexistuje, že? Ale jak jinak to nazvat jedním slovem, když jednoduše miluju dortíky? Nic naplat, jsem dortíkomilka...


Co budeme potřebovat:
  • 500g smetanového krému Mascarpone (já kupuju v Lidlu, v akci se tam dá sehnat za dobrou cenu)
  • 200g dlouhých piškotů (jedno velké balení)
  • 4 vajíčka
  • 50g cukru (půl hrnečku)
  • 1 šálek silné kávy (cca 150-200ml)
  • 4-6cl likéru Amaretto (dá se nahradit i kávovým Kahlua, nebo při nejhorším rumem, ale tiramisu je pak ochuzené o jednu z chutí)
  • hořké kakao na posypání
Postup:
1. Uvaříme šálek kávy, vmícháme do ní lžíci cukru, přelijeme do hlubokého talíře a necháme vychladnout. Já použila kávovar Dolce Gusto, ale lze udělat i silnou instantní kávu.

2. Oddělíme si žloutky od bílků. Nejprve vyšleháme žloutky se zbylým cukrem, následně zvlášť vyšleháme i bílky, aby vznikl tuhý sníh.


3. Do žloutků vmícháme Mascarpone a asi tak lžíci likéru Amaretta. Můžeme použít i elektrický šlehač, jde to mnohem lépe a rychleji.

4. Do žloutků s Mascarpone opatrně vmícháme i sníh. Zde se musí postupovat opatrně a jemně, aby sníh nespadl.

5. Do vychladlé kávy (nemusí být úplně studená) přidáme cca panáka Amaretta a připravíme si dlouhé piškoty.


6. Piškoty vždy jen velmi krátce namočíme z obou stran do kávy a klademe je na dno misky či jiné nádoby, kam tiramisu navršíme. Pokud piškoty v kávě necháte moc dlouho, budou hrozně rozbředlé a káva vám nevystačí na druhou vrstvu piškotů. Skutečně stačí jen ponořit, z druhé strany a hned ven. I když se zdá, že nic nenasákly, není to pravda a množství úplně stačí.


7. Jakmile máme vyplněné dno, natřeme na piškoty krém a uhladíme.

8. Celý proces opakujeme ještě jednou - celkem pak tedy máme vrstvy PIŠKOTY-KRÉM-PIŠKOTY-KRÉM. Končit se musí krémem. Pokud zbude, nevadí - udělejte si mini tiramisu ještě vedle do mističky.


9. Vršek můžete "pokreslit" vidličkou. Nemusí to ale jít, když je krém tekutější (nebyl tak tuhý sníh). To ale nevadí, v lednici to ztuhne tak akorát. Hustě posypeme kakaem - krém by neměl být vidět.



10. Dáme do lednice aspoň na 6 hodin (ideálně přes noc) a držíme se, abychom se do toho nepustili už dřív...


Podáváme s dobrou kávou a ideálně i oblíbenou knihou... (aneb ingredience vyšly i na speciální malou porci jen pro mě :-) )

TIP: Pokud vám piškoty nevychází, klidně si je naporcujte podle potřeby. Jakmile se namočí (stále opakuji, že stačí jen na chviličku), jdou dobře krájet a příliš nedrobí. Lze je tedy například rozkrojit na půl a vycpat "mezery".


Dobrou chuť.

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat