sobota 29. prosince 2012

Banánovo-jogurtové muffiny s čokoládou

Tento recept je jedním z mých neoblíbenějších a nejčastěji používaných receptů na muffiny. Je jedním slovem dokonalý. Muffiny jsou vláčné, "vlhké" (tedy nejsou suché a v krku nedrhnou) a vždycky mají úspěch. Pokaždé se po nich zapráší a můžu péct znovu...



Taky proto uváděné množství není vhodné pro lidi, kteří mají muffinový plech na dvanáct kousků a víc dělat nechtějí. To si to rovnou vydělte dvěma, nebo holt budete mít vážně VELKÉ muffiny. Mě to vystačí většinou na +- pětadvacet kusů. Mám radši, když jsou muffiny menší a jen na pár soust, než když to jsou obří hroudy čehosi. Takže tak.

Co budeme potřebovat:
  • hrnek a půl hladké mouky
  • tři čtvrtě hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 PRDOPEČ (= prášek do pečiva)
  • 1/2 balíčku jedlé sody
  • dvě vejce
  • 125 g másla nebo hery (s máslem je lepší, ale tentokrát jsem ho doma tolik neměla)
  • kelímek bílého jogurtu
  • špetka soli
  • větší banán
  • 1/2 tabulky čokolády na vaření


Postup:

1. Do mísy si prosijeme mouku a přidáme všechny "suché" ingredience kromě cukru. Přiznám se ale, že někdy jsem na prosívání líná, a tak ji tam prostě jen hodím. Dělá se to snad kvůli hrudkám a někde jsem i četla, že pak jsou muffiny nadýchanější, ale osobně jsem žádný rozdíl nezaznamenala...
2. V jiné míse smícháme vajíčka, rozpuštěné máslo nebo heru, cukr, jogurt a rozmačkaný banán.


Banán musíme rozmačkat důkladně, aby v něm nebyly příliš velké hrudky.
3. "Morkou" směs přidáme do sypké a smícháme. Pokud je těsto příliš hutné, můžeme zředit troškou mléka. K promíchání můžeme použít i ruční šlehač.



4. Čokoládu pokrájíme na kousky (strouhání je sice jednodušší, ale naprosto kontraproduktivní - všude je z toho hrozný bordel a z čokolády je kaše) a přidáme k těstu. Nyní už šlehač použít nemůžeme, a tak promícháme jen lžící nebo vařečkou.



5. Vzniklou tekutou směsí plníme košíčky, které dáme do trouby vyhřáté na přibližně 220°C.  Používám silikonové i papírové košíčky, protože mám ráda, když se dají za co chytit a není to jen kus buchty. No a papírové samotné dělají při pečení neplechu (nedrží tvar). Navíc po vytažení můžu ty silikonové rychle vyklepnout a plnit znovu - ačkoli jich mám opravdu hodně, na jednu várku to nestačí :-)



6. Já je v naší troubě peču asi 20 minut, ale záleží přístroj od přístroje. Hotové jsou, když vyběhnou pěkné "čepičky", těsto je na povrchu hnědo-zlaté a když se do muffinu zapíchne špejle, není na ní tekuté těsto.



7. Podáváme podle chuti. Ale pozor, třeba u nás mají zvláštní schopnosti - mizí rovnou z plechu ještě horké :-)

TIP: Platí stejné pravidlo, jako u čokoládových muffinů - prvních deset minut pečení troubu vůbec neotvírejte, aby hezky vyběhli.
Muffiny se dají i zdobit různým sypáním a podobně, ale je to spíš jen pro efekt - jsou chuťově skvělé i bez toho.

Jak Vám tyto muffiny chutnaly? Máte nějaký jiný oblíbený recept?

Dobrou chuť!

Lucie

3 komentáře:

  1. Chcela by som sa spýtať či to nie je príliš dávať aj prášok do pečiva aj jedlú sódu? A koľko je to pol balička tej sody, lebo ja kupujem v sodu v kelímku :D

    OdpovědětVymazat