Mám dojem, že tento recept má základ u slavného kuchaře Jamieho Olivera. Našla jsem množství lehce změněných variant a já si z nich pak udělala mě vyhovující dlabanec. Jaj, to zní jak z Mimibazaru (zasvěcení vědí, nezasvěcení můžou kouknout na Peklo na talíři o Mimibazaru, typická mluva je tam dobře zmíněna), ale co nadělám. Jinak to říct snad ani nejde.
Píšu dlabanec, protože je to vážně moc dobré. Normálně řepu nemusím a z vařené či dušené mrkve mi je nevolno, ale takhle upravené jsou obě naprosto skvělé. Je to také trochu jiný recept, než sem dávám běžně, ale o tohle jsem se prostě nemohla nepodělit.
Navíc to zachutnalo i sestře (ahoj Kačo!), které jsem toto naservírovala, když přijela do Brna na přijímačky. A i mamina, na kterou to pak ségra aplikovala, si pošmákla. Lépe řečeno ještě ten večer, co ségra odjela domů, jsem měla naléhavý telefon, ať jí nadiktuju recept, že si to doma hrozně vychvaluje a mamka to hned musí zkusit...
Co budeme potřebovat:
Postup:
1. Nakrájíme na kostičky řepu (případně mrkev, ale nesmícháváme) a dáme do misky.
2. Přidáme olivový olej, ocet. Osolíme, opepříme a podle chuti dodáme majoránku.
3. Oloupeme a na větší kousky nakrájíme i stroužky z půl paličky česneku (případně 1/4 u většího česneku), přidáme ke směsi.
4. Pořádně promícháme, aby se každá kostička obalila kyselinkou, olejem i kořením.
5. Já jsem si pekáček vystlala alobalem, ale možná je to úplně zbytečné. Asi to nechám na Vás. Důležité ale je, aby pak zelenina byla při pečení zakrytá - takže buď zapékací mísu s víkem, nebo holt udělat alobalovou kapsu.
6. Řepu (případně mrkev) vysypeme na polovinu pekáče a zalijeme zbytkem octa a oleje z misky.
7. To samé uděláme s druhou zeleninou - tedy od bodu 1. až do bodu 5.
8. Řepu s mrkví nesmícháváme ani v pekáči, jen je rovnoměrně rozložíme.
9. Dáme péct do trouby při teplotě 200°C na 1-1,5 hodiny. Záleží na výkonu trouby, já je tam měla tu hodinu a půl. Mezi tím si nakrájíme balkánský sýr.
10. Průběžně kontrolujeme a ochutnáváme. Když už je zelenina změklá, posypeme ji nakrájeným balkánským sýrem a dáme ještě na 15 minut zapéct.
11. Doporučuji podávat teplé, ale výborná je zelenina i zastudena.
Máte rádi červenou řepu? Na jaké recepty ji používáte? A jak vám chutnala zapečená s mrkví a česnekem?
Dobrou chuť!
Lucie
Píšu dlabanec, protože je to vážně moc dobré. Normálně řepu nemusím a z vařené či dušené mrkve mi je nevolno, ale takhle upravené jsou obě naprosto skvělé. Je to také trochu jiný recept, než sem dávám běžně, ale o tohle jsem se prostě nemohla nepodělit.
Navíc to zachutnalo i sestře (ahoj Kačo!), které jsem toto naservírovala, když přijela do Brna na přijímačky. A i mamina, na kterou to pak ségra aplikovala, si pošmákla. Lépe řečeno ještě ten večer, co ségra odjela domů, jsem měla naléhavý telefon, ať jí nadiktuju recept, že si to doma hrozně vychvaluje a mamka to hned musí zkusit...
Co budeme potřebovat:
- 1/2kg červené řepy
- 1/2kg mrkve
- 2x 3 lžíce olivového oleje
- 2x 3 lžíce balzamikového či jablečného octa
- paličku česneku
- balkánský sýr (větší balení)
- sůl
- pepř
- majoránku
- alobal
Postup:
1. Nakrájíme na kostičky řepu (případně mrkev, ale nesmícháváme) a dáme do misky.
2. Přidáme olivový olej, ocet. Osolíme, opepříme a podle chuti dodáme majoránku.
3. Oloupeme a na větší kousky nakrájíme i stroužky z půl paličky česneku (případně 1/4 u většího česneku), přidáme ke směsi.
4. Pořádně promícháme, aby se každá kostička obalila kyselinkou, olejem i kořením.
5. Já jsem si pekáček vystlala alobalem, ale možná je to úplně zbytečné. Asi to nechám na Vás. Důležité ale je, aby pak zelenina byla při pečení zakrytá - takže buď zapékací mísu s víkem, nebo holt udělat alobalovou kapsu.
6. Řepu (případně mrkev) vysypeme na polovinu pekáče a zalijeme zbytkem octa a oleje z misky.
7. To samé uděláme s druhou zeleninou - tedy od bodu 1. až do bodu 5.
8. Řepu s mrkví nesmícháváme ani v pekáči, jen je rovnoměrně rozložíme.
9. Dáme péct do trouby při teplotě 200°C na 1-1,5 hodiny. Záleží na výkonu trouby, já je tam měla tu hodinu a půl. Mezi tím si nakrájíme balkánský sýr.
10. Průběžně kontrolujeme a ochutnáváme. Když už je zelenina změklá, posypeme ji nakrájeným balkánským sýrem a dáme ještě na 15 minut zapéct.
11. Doporučuji podávat teplé, ale výborná je zelenina i zastudena.
Máte rádi červenou řepu? Na jaké recepty ji používáte? A jak vám chutnala zapečená s mrkví a česnekem?
Dobrou chuť!
Lucie
Ahoj Lucko, skusala som piect...moja rura je evidentne este horsia - trvalo to viac ako dve hodiny na 200 st. Nakoniec som nepridala balk. Syr ale cottage a bolo to vynikajuce ! Dakujem za recept :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, skusala som piect...moja rura je evidentne este horsia - trvalo to viac ako dve hodiny na 200 st. Nakoniec som nepridala balk. Syr ale cottage a bolo to vynikajuce ! Dakujem za recept :-)
OdpovědětVymazatVidíš, cottage je taky dobrý nápad. Příště zkusím :-) Jsem ráda, že chutnalo!
Vymazat