středa 29. října 2014

RAW datlový dezert s avokádovým krémem a banánem

Nestravuju se RAW. Nejsem vegetarián ani vitarián. Jen mám ráda skutečně dobré jídlo. A tento sladký, ale velmi zdravý dezert je dobrý. Dokonce moc dobrý. Až tak, že záhadně mizí z lednice a Dan si ho ráno nezapomíná brát do krabičky s sebou do práce. A to už je co říct.

Když je to RAW dezert, je jasné, že bude nepečený. Trouba tudíž není potřeba. Naprosto nezbytný je ale mixér, bez něj se nepohnete. S tím nutno počítat.



Co budeme potřebovat:

  • 1,5 hrnku datlí
  • 1,5 hrnku mandlí
  • 2 zralá avokáda
  • 1-2 banány (záleží na velikosti formy, mě to vyšlo na 1,5 banánu)
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • agávový sirup
  • 2 lžíce kakaa (nebo pro 100% RAW prášek z nepražených kakaových bobů)
  • kokos na posypání (není nezbytně nutný)



Postup:
1. Na cca dvě hodiny si do vody naložíme mandle, lépe se pak s nimi pracuje.

2. Nasáklé mandle rozmixujeme s vypeckovanými datlemi, až vznikne polomokrá-polosuchá směs. Vypadá jako drobný štěrk, ale je poměrně lepivá.


3. Tuto směs nasypeme do dortové formy a prsty hodně umačkáme. Musí se opravdu hodně napěchovat - tvoří pak základ dezertu, a tak nechceme, aby se sypala.


4. Zralá avokáda bez slupky a pecky vložíme do mixéru, přidáme kakao, podle chuti avokádový sirup a kokosový olej a umixujeme v hladký krém. Avokádo musí být skutečně zralé - poznáte podle toho, že plod je na omak měkký a po rozříznutí se snadno oddělí slupka od vnitřku i za pomoci lžičky.


5. Banán nakrájený na kolečka poklademe na "těsto" a rovnoměrně na něj natřeme krém.


6. Vršek dezertu můžeme posypat kokosem, semínky či třeba kousky ovoce. Vše dáme aspoň na hodinku vychladit do lednice a můžeme podávat.


Zaručuju, že tahle mňamka bude chutnat i odpůrcům zdravé stravy. Však to mám vyzkoušeno na vlastním chlapovi :-) A zmizí to tak rychle, že se až budete divit.






Takže dobrou chuť!

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat