Miluju ryby, tedy kromě kapra. Obzvlášť ty, co dělá moje maminka. Ke kaprům mám od dětství odpor. Tehdy jsem si ho dala na másle v hospodě pod Kopaninou a byl tak hnusný, že mi ta zkušenost stačila na dalších několik let, jestli ne až do konce života...
Ovšem takový pstruh, to je jiná. To je dobré masíčko - jemné, lahodné, nesmrdí rybinou. A jednoduché na přípravu. Takže nám logicky putoval na stůl při nedělním obědě.
(Ještě lepší než pstruh je ryba Svatého Petra, na té jsem byla v Borgo Agnese v Brně. Kdo si chcete zajít na skutečně špičkovou večeři, a to nejen rybí, vřele doporučuji. Tam vedle nešlápnete, připravit se ale musíte na poněkud vyšší ceny. Vyvažuje je však kvalita.)
Co budeme potřebovat:
Postup:
1. Vykuchaného pstruha omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče. Polijeme ho olivovým olejem, který na něj dobře rozetřeme, a z obou stran rybu osolíme a opepříme.
2. Do pstruha vložíme nakrájené máslo a snítku rozmarýnu. Pokud nemáme čerstvý, nasypeme tam sušený.
3. Rybu ještě z obou stran posypeme kořením na ryby a pokud máme mřížku na pečení, zavřeme ji do ní. Pokud ne, můžeme pstruha péct klidně i v klasickém pekáči či zapékací míse bez víka. Pak je ho potřeba podlít máslem s trochou olivového oleje, aby se nepřepalovalo.
4. Pečeme na 200°C přibližně půl hodiny - dozlatova. Na posledních cca 10 minut na rybu ještě dáme hoblinky másla, je pak lahodnější.
5. Podáváme s čímkoli, co máme rádi - brambory, šafránové rizoto, jen tak s chlebem...
Dobrou chuť!
Lucie
Ovšem takový pstruh, to je jiná. To je dobré masíčko - jemné, lahodné, nesmrdí rybinou. A jednoduché na přípravu. Takže nám logicky putoval na stůl při nedělním obědě.
(Ještě lepší než pstruh je ryba Svatého Petra, na té jsem byla v Borgo Agnese v Brně. Kdo si chcete zajít na skutečně špičkovou večeři, a to nejen rybí, vřele doporučuji. Tam vedle nešlápnete, připravit se ale musíte na poněkud vyšší ceny. Vyvažuje je však kvalita.)
Co budeme potřebovat:
- pstruha
- olivový olej
- máslo
- snítku čerstvého rozmarýnu (ale lze použít i sušený, já čerstvý zrovna taky neměla)
- koření na ryby
- sůl, pepř
1. Vykuchaného pstruha omyjeme, osušíme a vložíme do pekáče. Polijeme ho olivovým olejem, který na něj dobře rozetřeme, a z obou stran rybu osolíme a opepříme.
2. Do pstruha vložíme nakrájené máslo a snítku rozmarýnu. Pokud nemáme čerstvý, nasypeme tam sušený.
3. Rybu ještě z obou stran posypeme kořením na ryby a pokud máme mřížku na pečení, zavřeme ji do ní. Pokud ne, můžeme pstruha péct klidně i v klasickém pekáči či zapékací míse bez víka. Pak je ho potřeba podlít máslem s trochou olivového oleje, aby se nepřepalovalo.
5. Podáváme s čímkoli, co máme rádi - brambory, šafránové rizoto, jen tak s chlebem...
Dobrou chuť!
Lucie
Žádné komentáře:
Okomentovat