Dýňová polévka, vrchol podzimní gastronomie. Nebo minimálně pro mě. Miluju ji. Dávám si ji v každé restauraci, kde ji zrovna mají. U vývěsních tabulí s tímto nápisem začínám automaticky slinit. Pavlov by ze mě měl radost.
Logicky nemohlo trvat dlouho a přijít musela i do mé kuchyně. Dýně, kterou mi Daniel přivezl od babičky ze Strmilova, tak měla osud spočítaný.
(Dobře, ještě jsem zvažovala dýňové muffiny, případně čokoládové muffiny s dýňovým krémem. Na ty padne hned ta další dýně. Nebo ta po ní, pokud mi do té doby dojde ten obří hrnec dýňové polévky...)
Po poradě s kolegyněmi jsem se rozhodla pro polévku z pečené dýně. A dobře jsem udělala. Je skvělá.
Co budeme potřebovat:
Logicky nemohlo trvat dlouho a přijít musela i do mé kuchyně. Dýně, kterou mi Daniel přivezl od babičky ze Strmilova, tak měla osud spočítaný.
(Dobře, ještě jsem zvažovala dýňové muffiny, případně čokoládové muffiny s dýňovým krémem. Na ty padne hned ta další dýně. Nebo ta po ní, pokud mi do té doby dojde ten obří hrnec dýňové polévky...)
Po poradě s kolegyněmi jsem se rozhodla pro polévku z pečené dýně. A dobře jsem udělala. Je skvělá.
Co budeme potřebovat:
- jednu střední dýni hokkaidó nebo máslovou (ta moje měla celá v kuse cca 1,2kg, po vydlabání a oloupání pak 840g)
- tři menší brambory
- velkou cibuli
- tři stroužky česneku
- 1l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150ml smetany
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- na ozdobu - dýňová semínka, parmezán, konopný či dýňový olej, kousek pečené dýně, zakysanou či sladkou smetanu
Postup:
1. Dýni vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
2. Na podobnou velikost nakrájíme i brambory a cibuli rozdělíme na osminové měsíčky.
3. Nakrájenou dýni, brambory, cibuli a oloupané stroužky česneku vložíme do pekáče s pečícím papírem. Dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Vše vložíme přibližně na 30 minut do trouby.
4. Jakmile je dýně měkká, přendáme vše do hrnce a zalijeme vývarem. Krátce povaříme.
5. Přidáme smetanu (já dala 33%, ale může být i 12%) a vše dohladka rozmixujeme ručním mixérem.
6. Dochutíme muškátovým oříškem a případně i další solí a pepřem.
7. Na pánvičce si na sucho, nebo s kapkou olivového oleje opražíme dýňová semínka. Jimi pak hotovou polévku před podávání posypeme.
8. Na vrch můžeme kromě semínek přidat cokoli podle chuti - zakápnout dýňovým nebo konopným olejem, posypat parmezánem, přidat lžíci kysané smetany či kokosového mléka. Chutím se meze nekladou.
Dobrou chuť!
Lucie
Žádné komentáře:
Okomentovat