neděle 5. října 2014

Podzimní krémová polévka z pečené dýně

Dýňová polévka, vrchol podzimní gastronomie. Nebo minimálně pro mě. Miluju ji. Dávám si ji v každé restauraci, kde ji zrovna mají. U vývěsních tabulí s tímto nápisem začínám automaticky slinit. Pavlov by ze mě měl radost.

Logicky nemohlo trvat dlouho a přijít musela i do mé kuchyně. Dýně, kterou mi Daniel přivezl od babičky ze Strmilova, tak měla osud spočítaný. 



(Dobře, ještě jsem zvažovala dýňové muffiny, případně čokoládové muffiny s dýňovým krémem. Na ty padne hned ta další dýně. Nebo ta po ní, pokud mi do té doby dojde ten obří hrnec dýňové polévky...)

Po poradě s kolegyněmi jsem se rozhodla pro polévku z pečené dýně. A dobře jsem udělala. Je skvělá.



Co budeme potřebovat:

  • jednu střední dýni hokkaidó nebo máslovou (ta moje měla celá v kuse cca 1,2kg, po vydlabání a oloupání pak 840g)
  • tři menší brambory
  • velkou cibuli
  • tři stroužky česneku
  • 1l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • na ozdobu - dýňová semínka, parmezán, konopný či dýňový olej, kousek pečené dýně, zakysanou či sladkou smetanu
Postup:
1. Dýni vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. 


2. Na podobnou velikost nakrájíme i brambory a cibuli rozdělíme na osminové měsíčky.

3. Nakrájenou dýni, brambory, cibuli a oloupané stroužky česneku vložíme do pekáče s pečícím papírem. Dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Vše vložíme přibližně na 30 minut do trouby.


4. Jakmile je dýně měkká, přendáme vše do hrnce a zalijeme vývarem. Krátce povaříme.


5. Přidáme smetanu (já dala 33%, ale může být i 12%) a vše dohladka rozmixujeme ručním mixérem.


6. Dochutíme muškátovým oříškem a případně i další solí a pepřem.

7. Na pánvičce si na sucho, nebo s kapkou olivového oleje opražíme dýňová semínka. Jimi pak hotovou polévku před podávání posypeme. 


8. Na vrch můžeme kromě semínek přidat cokoli podle chuti - zakápnout dýňovým nebo konopným olejem, posypat parmezánem, přidat lžíci kysané smetany či kokosového mléka. Chutím se meze nekladou.

Dobrou chuť!

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat