Co si budeme povídat, ta zmrzlina dnes
už není, co bývala. A když je, tak stojí nekřesťanské peníze.
Minimálně já jsem v poslední době teda nenarazila na dobrou a
zároveň cenově přijatelnou zmrzlinu. Přítel má rád Manhattan, ale u té stojí kelímek skoro 130,- korun a stejně to není úplně ono...
A prý jsou skvělé Ben&Jerry´s a i Häagen-Dazs, ale jejich cena už se na mě pohybuje docela vysoko. Zmrzlinu miluju a na skoro každodenní hřešení to je trochu moc.
TIP: Vanilkový cukr by se dal nahradit pravou vanilkou. Jeden lusk je ale docela drahý (kolem 50,- korun) a pro naše potřeby tu jistě stačí i ten cukr...
Máte také svůj oblíbený recept na zmrzlinu? Nebo jste v obchodě našli nějakou vážně skvělou s dobrým poměrem cena/výkon?
Dobré mlsání!
Lucie
A prý jsou skvělé Ben&Jerry´s a i Häagen-Dazs, ale jejich cena už se na mě pohybuje docela vysoko. Zmrzlinu miluju a na skoro každodenní hřešení to je trochu moc.
No a proto jsem hledala alternativu. Protože v obchodě jsem nic
nenašla, vyrobila jsem si ji doma. Recept jsem objevila kdesi po
googlení na internetu a upravila si ho do mě vyhovující podoby
(a příchutí)... Je to rychlé, relativně levné, z kvalitních surovin (takže budete mít jistotu, že ta zmrzlina je skutečně smetanová a není tam narvaný třeba rostlinný tuk) a jednoduše dobré...
Co budeme potřebovat:
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 3 pytlíčky vanilkového cukru
- 1 smetana ke šlehání (kolem 30% tuku)
- 1 lžíce medu
- šťáva z jednoho citronu
- rum – podle chuti
Na dochucení:
- kakao
- banán nebo jakékoli jiné ovoce
- čokoláda
- oříšky
- prostě co je libo...
1. Tvaroh smícháme s vanilkovými
cukry, medem, citrónovou šťávou a rumem.
2. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání. Poté vyšlehanou smetanu přidáme k tvarohové směsi.
3. Pokud nepřidáváme další ingredience, zmrzlina je hotová. Dáme ji do plastové dózy (popřípadě polijeme zvolenou polevou) a zamrazíme.
4. Pokud si chcete nakombinovat chuti, můžete třeba do jedné třetiny přimíchat kakao, do další rozmačkat banán a poslední nechat tvarohovo-vanilkovou (a přidat do ní i vanilkový extrakt). Případně přidat marmeládu, nadrobno nakrájený kompot či nasekanou čokoládu. Fantasii a chutím se meze nekladou. Já mám ale nejraději kombinaci holandského kakaa a granka (obojí v požehnaném množství) a právě vanilkové zmrzliny. Většinou ale doplním i banánem.
5. Uvedené množství je na půllitrovou dózu či spoustu nádobek na nanuky. A pak už stačí jen naplnit a nechat zamrazit. Ideální je aspoň 12 hodin.
2. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání. Poté vyšlehanou smetanu přidáme k tvarohové směsi.
3. Pokud nepřidáváme další ingredience, zmrzlina je hotová. Dáme ji do plastové dózy (popřípadě polijeme zvolenou polevou) a zamrazíme.
4. Pokud si chcete nakombinovat chuti, můžete třeba do jedné třetiny přimíchat kakao, do další rozmačkat banán a poslední nechat tvarohovo-vanilkovou (a přidat do ní i vanilkový extrakt). Případně přidat marmeládu, nadrobno nakrájený kompot či nasekanou čokoládu. Fantasii a chutím se meze nekladou. Já mám ale nejraději kombinaci holandského kakaa a granka (obojí v požehnaném množství) a právě vanilkové zmrzliny. Většinou ale doplním i banánem.
5. Uvedené množství je na půllitrovou dózu či spoustu nádobek na nanuky. A pak už stačí jen naplnit a nechat zamrazit. Ideální je aspoň 12 hodin.
TIP: Vanilkový cukr by se dal nahradit pravou vanilkou. Jeden lusk je ale docela drahý (kolem 50,- korun) a pro naše potřeby tu jistě stačí i ten cukr...
A kdy je zmrzlina nejlepší? Kdykoli, když je ale jako dnes (30°C), je ještě lepší... |
Máte také svůj oblíbený recept na zmrzlinu? Nebo jste v obchodě našli nějakou vážně skvělou s dobrým poměrem cena/výkon?
Dobré mlsání!
Lucie
Já můžu doporučit zmrzliny z Lidlu. Ale tenhle recept jsem taky zkoušela a podle mě bez stroje na zmrzlinu se to nikdy nemůže dokonale povést- v tom mrazáku to prostě zmrzne a hmota není taková, jako u kupované zmrzliny.
OdpovědětVymazatDo Lidlu nakupovat nechodím - nikde poblíž ho nemám, ale schválně si tam pro tu zmrzlinu zajdu. Díky za tip!
VymazatStroj na zmrzlinu také nevedu a je pravda, že tahle není tak našlehaná. Ovšem ocenil ji můj drahý, který je na zmrzliny neskutečně vybíravý, takže u nás to mám schválené :-)