Sice už je po silvestru, ale tento recept je vhodný na jakoukoli příležitost. Na oslavu, na návštěvu, jen tak na mls. Slaninoví šneci chutnají mě, mému příteli, našim, kamarádů a prostě asi všem, kdo si je kdy dal. Nebo jsem ještě neslyšela o nikom, komu by prostě nechutnali...
Navíc příprava není nijak náročná na suroviny ani proces tvorby, a tak je to ideální řešení, když například návštěvě chcete servírovat něco jiného než brambůrky. Podle mě jsou slaninoví šneci prostě geniální :-)
Co budeme potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- cca 100 gramů anglické slaniny (když bude malinko přes, je to lepší)
- 1 balíček sýru do toastů (většinou se prodává po 7 kusech, lepší je 8 - já proto kupuju větší balení a něco mi zbyde. Případně to jde zvládnout i se sedmi)
- nebo cca 100 g plátkové cihly (také se nic nestane, když jí bude trochu víc)
- kečup
- hořčice
- koření
- sezamová semínka na posyp (není nutné)
- vajíčko na pomašlování
Postup:
1. Pokud je těsto mražené, včas ho vytáhneme z mražáku a necháme rozmrznout. Poté každou část vyválíme do obdélníkového tvaru. (Pomůcka - delší část by měla být tak dlouhá, aby se na ni vešla polovina množství sýra).
2. Umícháme si "majdu" - v mističce smícháme trochu kečupu a hořčice a okořeníme podle chuti. Já nejčasněji používám provensálské koření, oregáno, bazalku a špetku chilli. Může se tam ale hodit cokoli, co máte rádi.
3. Rozválené těsto potřeme majdou (ne v moc velké vrstvě, jinak bude při motání vytýkat) a poklademe na něj slaninu a sýr. Obojí nedáváme přímo doprostřed, ale víc k jedné straně - je to lepší kvůli smotání (slanina a sýr pak mají tendenci vylézt z těsta).
4. Kratší stranu těsta pak začneme motat. Je lepší to co nejvíce "utahovat", aby se pak šneci nerozpadli. Když máme smotáno, opatrně nakrájíme na přibližně centimetr široká kolečka (můžou být i malinko tenčí, ale při krájení opatrně).
5. Nakrájené šneky poklademe na plech s pěčícím papírem v dostatečných rozestupech. Je to listové těsto, takže při pečení naběhne. Že to jsou spíše "patvary" než pravidelná kolečka vůbec nevadí, ono to pak docela zanikne...
6. Rozšleháme vajíčko a šneky jím pomašlujeme. Na vrch nasypeme trochu sezamových semínek a dáme péct přibližně na 170°C do trouby. Hotoví jsou, když hezky vyběhnou a zezlátnou.
Pozor! Docela snadno se v troubě přesuší, je proto potřeba je hlídat.
TIP: Použít se dá jak sýr do toastů, tak obyčejný plátkový. Já mám raději ten toastový. Šneci jsou potom takoví "vláčnější", a přesto křupaví. Prostě s cihlou jsou o hodně sušší a tak dobře nekloužou do krku...
Máte Vy nějakou vychytávku k pečení šneků? Jaké jsou Vaše oblíbené recepty na "rychlé slané"?
Dobrou chuť!
Lucie
ja zboznujem vsetko zo slaninou mnam! My robime nieco podobne len plnime spenatom:)
OdpovědětVymazatinak aj by ta zaujimalo aka je naj naj spirala tak recenziu najdes tu:
http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/01/zazrak-s-fleur-de-sante.html
Díky, podívám se. Ono do toho receptu jde podle mě dát cokoli, listové těsto je naprosto variabilní. Takže já bych se nebránila ani jiným možnostem :-)
Vymazattohle je klasika, která nikdy nezklame :) Taky je dělávám
OdpovědětVymazatwww.jana-dvorakova.blogspot.cz
Přesně tak - nikdy nestárnoucí klasika :-)
VymazatPáni, dlouho jsem je neměla. Hm, asi už mám představu, co bude zítra k obědu/večeři. :D
OdpovědětVymazat