Když nám babi do telefonu nadšeně líčila, že má skvělý recept na domácí lučinu, ťukaly jsme si s mamkou na čelo. Proč si proboha vyrábět lučinu? Ta z obchodu je přece dobrá. Navíc se to určitě finančně nevyplatí.
A pak nám ji babička dovezla ochutnat...
My s mamkou se chopily lžiček a začaly ji bagrovat jen tak, bez pečiva. Takže asi tak: je to skvělá věc, můžete si to jakkoli ochutit a vážně byste to měli zkusit...
A pak nám ji babička dovezla ochutnat...
My s mamkou se chopily lžiček a začaly ji bagrovat jen tak, bez pečiva. Takže asi tak: je to skvělá věc, můžete si to jakkoli ochutit a vážně byste to měli zkusit...
Co budeme potřebovat:
- 2x 400ml nízkotučného bílého jogurtu - ale nesmí být zas úplně bez tuku, ideální jsou tak 3-4% (prostě dva velké bílé jogurty)
- smetana ke šlehání
- sůl
- pažitka, jarní cibulka - cokoli na ochucení (nemusí ale být)
- hrnec a řídké plátno na procedění
Postup: (tak, jak mi ho dala babička)
1. Ingredience dobře promíchat a přecedit přes sepraný - ne moc hustý hadřík / já mám starou sepranou utěrku.
2. Tu dám na hrnec, převážu tak, aby se na ní vešel obsah hmoty / já používám cedník, který vystelu utěrkou.
3. Nechat překapávat 24 hodin. Stačí méně, když v podvečer "založím", tak druhý den dopoledne hotovo.
4. Je to mňamka, na chleba či na houstičky - posypat třeba šnytlíkem !!
Znáte pojem šnytlík? U nás na severu se používá naprosto běžně. Když jsem ale po Danielovi chtěla koupit šnytlík v květináči v obchodě, koukal na mě jak tele na nová vrata... A než mě docvakl název "pažitka", čelili jsme jazykové bariéře.
TIP: Doporučuju okraje utěrky zagumičkovat kolem pokličky. Přeci jen ten hadřík je pak nasáklý odkapávající syrovátkou a pokud jí nechcete mít plnou lednici, je lepší se tomu vyhnout.
TIP2: V hrnci vám pak zbude syrovátka. Někdo ji pije, někdo používá na pečení chleba. Není to nic nezávadného, udělat s ní proto můžete cokoli...
Na jaká další netypická označení potravin narážíte?
Dobrou chuť!
Lucie
1. Ingredience dobře promíchat a přecedit přes sepraný - ne moc hustý hadřík / já mám starou sepranou utěrku.
2. Tu dám na hrnec, převážu tak, aby se na ní vešel obsah hmoty / já používám cedník, který vystelu utěrkou.
3. Nechat překapávat 24 hodin. Stačí méně, když v podvečer "založím", tak druhý den dopoledne hotovo.
4. Je to mňamka, na chleba či na houstičky - posypat třeba šnytlíkem !!
Znáte pojem šnytlík? U nás na severu se používá naprosto běžně. Když jsem ale po Danielovi chtěla koupit šnytlík v květináči v obchodě, koukal na mě jak tele na nová vrata... A než mě docvakl název "pažitka", čelili jsme jazykové bariéře.
TIP: Doporučuju okraje utěrky zagumičkovat kolem pokličky. Přeci jen ten hadřík je pak nasáklý odkapávající syrovátkou a pokud jí nechcete mít plnou lednici, je lepší se tomu vyhnout.
TIP2: V hrnci vám pak zbude syrovátka. Někdo ji pije, někdo používá na pečení chleba. Není to nic nezávadného, udělat s ní proto můžete cokoli...
Na jaká další netypická označení potravin narážíte?
Dobrou chuť!
Lucie
Žádné komentáře:
Okomentovat