V poslední době mě nějak omrzelo kupované pečivo, a tak jsem se dala do pečení vlastního. Mám za sebou pár pokusů s chlebem, ale to vždy jen z kupované směsi. Navíc nemám pekárnu a peču ho přímo v troubě, takže zázraky taky čekat nemůžu.
Nicméně tyto dalamánky mě zaujaly, a tak jsem je zkusila. Jsou malinko tužší, ale vážně zasytí a čerstvé jsou úplně skvělé. Recept mám z iDNESu.
A takhle pak vypadala moje snídaně... |
Co budeme potřebovat:
- 500 g žitné celozrnné mouky
- 80 g vařených brambor
- lžičku soli
- 20 g droždí
- špetku cukru
- 370 ml mléka
- na posypání kmín a hrubou sůl
Postup:
1. Z droždí, trochy cukru, mouky a mléka nechte vzejít kvásek. Návod najdete ZDE.
2. K mouce
v míse přidejte jemně nastrouhané zchladlé brambory, sůl, kvásek a vše
zpracujte v tužší těsto.
3. Pod utěrkou
či potravinářskou fólií je pak nechte v teple vykynout, poté už těsto
nepřevalujte.
4. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělte asi na 15-20
stejně velkých kousků (záleží, jak moc vám to vykyne) a každý vytvarujte do podoby podlouhlého dalamánku.
5. Vytvarované kousky rozložte na plech s pečicím papírem a
nechte chvilku dokynout.
6. Každý uprostřed podélně nařízněte
ostrým nožem, potřete vodou, posypte solí, kmínem a pečte na zhruba 200°C přibližně 20 minut. Dalamánky musí zezlátnout.
7. Zda už jsou hotové, vyzkoušejte špejlí. Pokud se vevnitř ještě lepí, nechte je dopéct.
TIP: Kvůli přidanému bramboru je těsto hodně lepivé. Stačí si ale hodně pomoučit ruce i vál a dá se to zvládnout.
Vypadají překrásně. Určitě zkusím. ❤️
OdpovědětVymazat