To jsem se takhle toulala po internetu a hledala recept na něco úplně jiného, až jsem narazila na Kopeček... A moc se mi tam zalíbilo. Nejen, že tam paní Monča má skvělé recepty, líbí se mi i celé její rodina a jejich život. Navíc to jsou keškaři, takže kolegové, a o to se mi tam líbí víc :-)
No a mezi kopečkovými recepty jsem našla i tento na mléčný řez, na který nepotřebujete mouku, takže je bezlepkový. Prakticky okamžitě jsem ho musela vyzkoušet (aneb: Dane, nutně potřebuju koupit tvaroh a smetanu, zajdeš mi tam, viď?) :-) No a co si budeme povídat, je vážně skvělý, lahodný a tak strašně moc kakaový, že bych ho nejradši snědla celý sama!
Takže tímto děkuju Kopečekovým za úžasný recept, který se stane mojí stálicí. No a abyste nepřišli zkrátka, mám ho tu pro vás i se záplavou fotek z mého kuchtění.
Co budeme potřebovat:
Postup:
1. Zapneme troubu a vyhřeje ji na 190°C.
2. Zvlášť si vyšleháme žloutky a následně bílky, až vznikne tuhý sníh. Do tohoto sněhu nejdřív vešleháme cukr a následně pomalu kakao. Jestli ho tam nasypete celé a dáte se do šlehání, tak vám garantuju, že kakao bude rozprášené všude, ale ve sněhu skoro žádné nebude... Přidáme i žloutky a ještě chvilku vše šleháme dohromady.
3. Na větší plech vyložený pečícím papírem opatrně nalijeme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Poté vložíme do trouby přibližně na 10 minut.
4. Mezi tím (a nebo než vychladne piškot) si připravíme krém. Nejdříve vyšleháme šlehačku a do ní postupně přidáme tvaroh a cukr. Pokud vám jako mě poněkud ztekutí, je dobré do ní přidat buď trochu uvařené želatiny, nebo rozpuštěnou heru. Pak jsem krém na pár hodin nechala zchladit.
5. Vychladlý korpus v polovině rozřízneme, jednu půlku namažeme ztuhlým krémem a přiklopíme druhou půlkou. Pak ještě necháme vychladit a můžeme podávat.
Je to prostě neskutečná bašta a už se těším, až pojedu k našim, abych ho upekla i jim. Myslím, že se budou olizovat až za ušima...
A co vám, chutná?
Lucie
Takže tímto děkuju Kopečekovým za úžasný recept, který se stane mojí stálicí. No a abyste nepřišli zkrátka, mám ho tu pro vás i se záplavou fotek z mého kuchtění.
Co budeme potřebovat:
- 5 vajec
- 100g cukru
- 50g kakaa
- 250ml šlehačky (smetana na šlehání)
- 250 g tvarohu
- moučkový cukr dle chuti - já dala asi tři polévkové lžíce
Postup:
1. Zapneme troubu a vyhřeje ji na 190°C.
2. Zvlášť si vyšleháme žloutky a následně bílky, až vznikne tuhý sníh. Do tohoto sněhu nejdřív vešleháme cukr a následně pomalu kakao. Jestli ho tam nasypete celé a dáte se do šlehání, tak vám garantuju, že kakao bude rozprášené všude, ale ve sněhu skoro žádné nebude... Přidáme i žloutky a ještě chvilku vše šleháme dohromady.
3. Na větší plech vyložený pečícím papírem opatrně nalijeme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Poté vložíme do trouby přibližně na 10 minut.
4. Mezi tím (a nebo než vychladne piškot) si připravíme krém. Nejdříve vyšleháme šlehačku a do ní postupně přidáme tvaroh a cukr. Pokud vám jako mě poněkud ztekutí, je dobré do ní přidat buď trochu uvařené želatiny, nebo rozpuštěnou heru. Pak jsem krém na pár hodin nechala zchladit.
5. Vychladlý korpus v polovině rozřízneme, jednu půlku namažeme ztuhlým krémem a přiklopíme druhou půlkou. Pak ještě necháme vychladit a můžeme podávat.
Je to prostě neskutečná bašta a už se těším, až pojedu k našim, abych ho upekla i jim. Myslím, že se budou olizovat až za ušima...
Já jsem prostě kávičková, takže všechny zákusky a dortíky prostě musím mít ke kávě... |
A co vám, chutná?
Lucie
Tohle určitě vyzkouším! :-)
OdpovědětVymazat